Choć zdania na temat tego, kto jest autorem tej warzywnej sałatki, są podzielone, jedno jest pewne – wymyślono ją pod kalifornijskim słońcem, w Hollywood.
Jedna z legend mówi, że została stworzona w 1937 roku w restauracji Hollywood Brown Derby, gdzie później stała się specjalnością. Nazwa ponoć pochodzi od nazwiska właściciela lokalu Roberta Howarda Cobba. Istnieją hipotezy, że sałatkę stworzył pracujący u niego szef Paul J. Posti, który późnym wieczorem zaserwował głodnemu Cobbowi danie złożone z tego, co zostało po całym dniu w kuchni. W sałatce znalazły się m.in. pieczony bekon i francuski dressing. Inna legenda przypisuje stworzenie sałatki Robertowi Kreisowi, innemu szefowi z tej restauracji, w 1929 roku, gdy Brown Derbyʼs Hollywood została otwarta. Dyskusje dotyczące jej genezy wciąż są żywe i obecne w popkulturze (poświęcono jej nawet odcinek popularnego serialu „Pohamuj entuzjazm”).
Oryginalna wersja dania składa się z różnych typów zielonej sałaty: lodowej, rzymskiej, endywii, rukwi wodnej. W niektórych wariacjach dodaje się inne sery poza roquefortem, np. cheddar.
4 porcje
Składniki:
Pieczony kurczak:
Sos:
PRZYGOTOWANIE