Biszkopt to bazowe ciasto wielu wypieków. Jego skład jest niezwykle prosty, ale właściwie przygotowany i podany z pysznymi dodatkami, może zrobić niemałe wrażenie. My polecamy klasyczny biszkopt w odsłonie malinowo-koksowej.
NASZ PRZEPIS
Składniki:
Biszkopt:
4 jaja Kotlina Natury
⅔ szklanki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Krem kokosowy:
300 ml śmietanki kremówki
¾ szklanki jogurtu kokosowego
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 szklanka świeżych malin
Sos malinowy:
1 szklanka świeżych malin
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 łyżki syropu klonowego
½ szklanki mleka migdałowego
Do podania:
świeże maliny
płatki kokosowe
PRZYGOTOWANIE
Biszkopt:
Rozgrzać piekarnik do 180° i przygotować 2 okrągłe formy do pieczenia.
W misce rozbić jaja aż będą lekkie i puszyste. Następnie dodać łyżkę cukru pudru i ubijać, aż cukier zmiesza się z masą jajeczną. W ten sposób – łyżka po łyżce – dodawać cukier, a kiedy cały zostanie wymieszany z masą jajeczną, ubijać ją jeszcze przez 6 minut.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, delikatnie dodawać do masy jajecznej, aż do uzyskania jednolitej masy.
Masę przelać ostrożnie do dwóch foremek i piec w piekarniku przez 20 minut. Po tym czasie wyciagnąć oba biszkopty z piekarnika i studzić przez 5 minut. Następnie wyciągnąć ciasta z foremek, odwrócić na drugą stronę i zostawić, aż całkowicie wystygną.
Kremowe nadzienie:
Ubić śmietankę z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii.
Kiedy śmietana będzie gotowa, dodać jogurt kokosowy, maliny i delikatnie wymieszać.
Gotowy krem odstawić na bok.
Sos malinowy:
Zblendować razem maliny, wanilię, syrop klonowy aż do uzyskania jednolitej masy.
Zblendowany sos odstawić na bok.
Przygotowanie całości:
Położyć jeden biszkopt na paterze lub dużym płaskim talerzu.
Rozsmarować na biszkopcie krem kokosowo-malinowy, a na to położyć drugi biszkopt.
Biszkopt polać sosem malinowym, a na wierzchu ułożyć świeże maliny i płatki kokosowe.