kura100

Wszystko o jajach

biedronka

Dzielimy się wiedzą

Dużo wiemy o jajach i dzielimy się tą wiedzą w sposób łatwy i przystępny. Jaja od wielu lat zajmują ważne miejsce w diecie człowieka. Jajo jest „kapsułą zdrowia” pełną wartości odżywczych: najlepiej przyswajalnego białka, minerałów i witamin, niezbędnych w zbilansowanej diecie, potrzebnej do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Obalamy mity o złym cholesterolu i chowie kur.

30 listopada 2016

Bezy piernikowe

BIGOS, PIEROGI, BARSZCZ. STÓŁ UGINAJĄCY SIĘ OD CIĘŻKOSTRAWNYCH POTRAW. A TO DOPIERO POCZĄTEK, BO PÓŹNIEJ NA SALONY WJEŻDŻAJĄ OCIEKAJĄCE LUKREM MAKOWCE, TŁUSTE SERNIKI I INNE ŚWIĄTECZNE SŁODKOŚCI. NA PEWNO ZNACIE TEN WIDOK, A TYM BARDZIEJ MĘCZĄCE UCZUCIE PRZEPEŁNIENIA PO ŚWIĄTECZNYM UCZTOWANIU. A GDYBY TAK NA DESER PODAĆ COŚ LŻEJSZEGO, PRZEPIĘKNIE PACHNĄCEGO PIERNIKOWYMI WSPOMNIENIAMI Z DZIECIŃSTWA?

Bezy piernikowe, bo o nich mowa, to ciekawa wariacja na temat świątecznych wypieków. Ich podstawę stanowią lekkostrawne białka jaja ubite z cukrem na gęstą pianę, więc są one o wiele lżejsze od tradycyjnych ciast. Przygotowanie tych smakołyków nie zabierze nam wiele czasu, a może okazać się fantastyczną zabawą dla całej rodziny. Idealnie sprawdzą się też jako słodkie przekąski w okresie noworocznym czy karnawale.

 

Bezy na wesoło

Zbierz drużynę domowych cukierników i wybierzcie razem przyprawy, które nadadzą waszej bezie piernikowego smaku. To może być cynamon, wanilia, gałka muszkatołowa, goździki czy imbir. Możecie też dodać szczyptę pieprzu dla zaostrzenia smaku. Następnie powierz jednemu z pomocników arcyważne zadanie rozłożenia na dużej blasze folii aluminiowej. W tym czasie druga osoba niech wymiesza przyprawy z 1/5 szklanki drobnego cukru. Ty zajmij się ubijaniem piany z białek sześciu jaj. Dodaj do niej szczyptę soli i, jeśli masz, odrobinę creme of tartar – winianu potasu, stosowanego w brytyjskiej kuchni do zwiększania objętości białek jaj, co ułatwia pieczenie bezy. Ubijaj dalej, powoli dodając cukier. Piana powinna być sztywna i błyszcząca, a jeśli dodasz melasę, bezy uzyskają w środku ciekawą, nieco gumową konsystencję. Przekładajcie masę do rękawa cukierniczego lub torebki foliowej z obciętym rogiem i wyciskajcie bezy na blachę.

Pieczcie bezy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 2 godziny. Ostygnięte przechowuj w suchym i chłodnym miejscu – oczywiście, jeśli coś zostanie.

 

Beza w wersji uroczystej

Nie musisz oczywiście działać według naszego przepisuBiałkowa beza sama w sobie jest świetną podstawą dla świątecznych deserów, po których nie będziemy tak ociężali czy łasi na słodycze. Jeśli chcesz, możesz nawet zrobić tort. Po prostu upiecz bezowe spody i przełóż je piernikowym kremem, który możesz zrobić z pokruszonych pierników wymieszanych ze śmietanką oraz serkiem mascarpone. Na wierzchu świetnie będzie prezentowała się świeża żurawina, która przełamie korzenny smak i doda słodkiej świeżości. My chętnie poeksperymentujemy z przyprawami i do naszej bezy dodamy świeżo zmieloną kawę, kakao, migdały lub pokruszone orzechy.

Piernikowe bezy sprawdzą się w Twoim domu, jeśli chcesz uniknąć przejedzenia oraz zasłodzenia świątecznymi wypiekami. Nie znajdziesz w nich tłuszczu, a jedynie lekkostrawne i zdrowe białka jaj, oraz cukier, który możesz zastąpić stevią, miodem lub ksylitolem. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do poobiedniej świątecznej kawy pod choinką.