Zimowe chmury najlepiej jest odganiać metodą opracowaną przez szwajcarskich specjalistów ... pieczonymi plackami z ziemniaków rösti. To dawny, ludowy posiłek z kantonu Berno, a dzisiaj – narodowa potrawa Szwajcarów. Celowo piszemy o „placach z ziemniaków”, bo rösti nie są zwykłymi plackami ziemniaczanymi. Pieczemy je na całej wielkości średniej patelni na której smażymy gruby placek: przypieczony, o rozkosznie złotym wierzchu i kremowym, delikatnym środku.

Dawniej w wiejskich, górskich szwajcarskich domostwach ziemniaki ugotowane dnia poprzedniego, ścierano na grubej tarce, doprawiano jedynie solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Tak przygotowane smażyło się na maśle lub gęsim smalcu, a w zależności od regionu Szwajcarii na ich wierzch dodawało jajko sadzone, speck, starty ser lub krążki cebuli. Przygotowaliśmy dla Was wersję placków z twistem, wzbogaconą o grecki ser halloumi i polską zimową sałatkę z jarmużu. Gotowi?


NASZ PRZEPIS

SKŁADNIKI

Rösti z sadzonym jajkiem

2 duże lub 4 małe porcje
Czas przygotowania: 50 minut

 

Rösti:

500 g ziemniaków (najlepiej mączystych)

1 biała cebula

2/3 kostki sera halloumi

2 łyżki mąki

świeżo mielony pieprz i sól do smaku

4 łyżki oliwy i 2 łyżki masła do smażenia

 

Sałatka:

3 - 4 duże gałązki jarmużu

1 średniej wielkości marchewka

1 jabłko

1 – 2 szalotki (lub ½ czerwonej cebuli)

2 łyżeczki musztardy Dijon

1 łyżka polskiego miodu

kilka kropel soku z cytryny

1/3 szklanki oleju rzepakowego

świeżo mielony pieprz i sól do smaku

 

Do podania:

2 (lub 4) jajka

1 łyżka masła

3 łyżki śmietany 18%

1/3 szklanki oleju rzepakowego

1 łyżka suszonej ostrej papryki gochugaru (lub płaków chilli)

1 łyżka chilli pieprzu cayenne

PRZYGOTOWANIE
  1. Zaczynamy od przygotowania dodatków. W małym rondelku rozgrzewamy 1/3 szklanki oleju z 2 rodzajami ostrej papryki. Podgrzewamy na średnim ogniu, do wrzenia. Po minucie ściągamy z ognia i odstawiamy tak powstały olej chilli do naciągnięcia na ok. 1 godzinę.
  2. Liście jarmużu dzielimy na kawałki wielkości kęsa, oddzielając je od łykowatego nerwu. Blanszujemy we wrzącej, lekko osolonej i osłodzonej wodzie przez ok. 1 minutę i przekładamy do miski z zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Marchewkę obieramy, dzielimy w poprzek na 3 części, a następnie na mandolinie lub ostrym nożem kroimy w cienkie, podłużne plastry, które kolejno ułożone równo na sobie, kroimy w tzw. zapałkę. Trzymamy w miseczce z zimną wodą, aby nabrały chrupkości. Szalotkę siekamy w drobną kosteczkę, a jabłko w grubą. Tak przygotowane warzywa zalewamy klasycznym vinegretem, który przygotowujemy następująco: musztardę, sok z cytryny i miód mieszamy dokładnie trzepaczką, a następnie cienkim strumieniem wtłaczamy olej, cały czas mieszając, na koniec doprawiając pieprzem, solą i ewentualnie sokiem z cytryny do smaku.
  3. Ziemniaki i cebulę obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Odciskamy na sitku z nadmiaru wody, następnie wyrabiamy ze startym serem halloumi, mąką, solą i pieprzem na jednolitą masę. Na rozgrzaną oliwę z masłem nakładamy całą masę ziemniaczaną, wyrównując powierzchnię. Smażymy na wolnym ogniu, aby placek się zrumienił, ale też doszedł w środku. Po ok. 8 minutach przekręcamy placek na drugą stronę. W tym celu przykrywamy patelnię dużym talerzem i przekręcamy do góry nogami. Na patelnię dodajemy pozostałą oliwę z masłem i zsuwamy z talerza usmażony z jednej strony placek. Po ok. 5 minutach powtarzamy operację z przerzucaniem rösti na drugą stronę, aby mieć pewność, że w środku nie będzie surowy.
  4. Pod koniec smażenia na drugiej patelni smażymy na maśle jajka sadzone, doprawiając je szczyptą soli.
  5. Gotowy placek podajemy z jajkami sadzonymi, śmietaną 18%, olejem chilli i zimową sałatką.

DRUKUJ PRZEPIS _ PDF
Save to PDF
loader