Karnawał - to czas idealny na spotkania ze znajomymi przy pysznych przekąskach. Tylko...jakie dania zaserwować gościom? Nie zastanawiaj się dłużej - zobacz naszą propozycję karnawałowego menu.

A w nim: sycąca tortilla de patatas, niecodzienna sałatka ziemniaczana z łososiem gravlax i słodkie ptysie w dwóch wersjach smakowych. Ostatnia pozycja w karnawałowym menu - coś dla amatorów słodkich smaków - ptysie z jajkiem w dwóch wersjach smakowych. Sprawdź przepis:


NASZ PRZEPIS

SKŁADNIKI

ptysie:

250 ml wody
125 g masła
160 g mąki pszennej
4 jaja

krucha warstwa:
30 g masła
30 g cukru brązowego
40 g mąki pszennej

krem waniliowy:
500 g schłodzonej śmietanki 36%
3 – 4 łyżki cukru pudru
1 laska wanilii lub 2 łyżeczki pasty waniliowej
5 świeżych owoców marakui

krem czekoladowy:
500 g śmietanki 36% 
100 g gorzkiej czekolady, połamanej na małe kawałki
3 – 4 łyżki cukru pudru

solony karmel:
½ szklanki cukru
1 ½ szklanki śmietanki 36%
2 łyżki wody
½ łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE
  1. Krem czekoladowy dobrze jest zacząć przygotowywać dzień wcześniej, aby dobrze się schłodził. Śmietankę podgrzewamy w rondelku prawie do zagotowania. Ściągamy z ognia, dodajemy czekoladę, a po kilku minutach dokładnie mieszamy do powstania jednolitej masy. Przecedzamy przez drobne sitko i schładzamy w lodówce. 
  2. Zagniatamy kruchą warstwę, mieszając ze sobą wszystkie jej składniki. Cienko rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i schładzamy w lodówce lub zamrażalniku. W schłodzonym cieście wycinamy krążki o średnicy ok. 4 – 5 cm i do momentu użycia, trzymamy je w zamrażalniku.
  3. Zagotowujemy wodę z masłem, ściągamy rondel z ognia, wsypujemy mąkę i mieszamy drewnianą łyżką do połączenia się składników. Wracamy na palnik i cały czas mieszając, parzymy ciasto jeszcze przez 4 – 5 minut, aż stanie się szkliste i zacznie przywierać do ścianek. Odstawiamy do ostygnięcia. Wybijamy jajka i dodajemy jedno po drugim do ostudzonej masy, za każdym razem dokładnie mieszając mikserem lub ręczną trzepaczką. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.  Tworzymy równe kopułki wielkości dużego orzecha włoskiego. Przykrywamy je krążkami z kruchego ciasta. Pieczemy w 200 stopniach przez ok. 30 minut, nie otwierając w trakcie pieczenia piekarnika. Studzimy na kratce.
  4. Mikserem lub ręczną trzepaczką ubijamy krem waniliowy (śmietankę z cukrem pudrem i ziarenkami z laski waniliowej) oraz czekoladowy (czekoladową śmietankę z cukrem pudrem). Kremy najwygodniej jest przełożyć do worka cukierniczego.
  5. Ostudzone ptysie przekrawamy na pół i nadziewamy kremami. Do waniliowego dodajemy świeżą marakuję, a do czekoladowego solony karmel.


DRUKUJ PRZEPIS _ PDF

Ptysie w dwóch smakach 

 

Ptysie w dwóch smakach (8 porcji)
Czas przygotowania: 1 godzina
 
Save to PDF
loader