Czy są wśród nas fani naleśników? Jeśli tak spróbujcie przepisu na ich koreańską alternatywę - panjeon. Choć nazwa brzmi bardzo orientalnie - praktycznie wszystkie składniki do ich wykonania znajdziecie w domu. Podstawą jest mąką pszenna, jajo, tapioka (bądź mąka ziemniaczana) oraz szczypior. Ostry dip przyrządzicie z sosem sojowym i papryką w proszku. W pół godziny na Waszych talerzach pojawi się egzotyczny obiad! Gotowi?


NASZ PRZEPIS

SKŁADNIKI

Koreańskie placki panjeon
 

Czas przygotowania 30 minut

4 porcje

 

Składniki:

1,5 szklanki mąki pszennej

1 szklanka bardzo zimnej wody

Dwie łyżki tapioki

1 łyżeczka soli morskiej

3 jaja Kotliny Natury

8 dymek (szczypiorek) pokrojonych wzdłuż i na kawałki o długości 5 cm

olej roślinny

 

Sos:

¼ szklanki lekkiego sosu sojowego

1 łyżka octu ryżowego

2 łyżeczki oleju sezamowego

1 łyżeczka cukru białego

2 łyżeczki gochujang (lub pomieszanej papryki słodkiej i ostrej) 

PRZYGOTOWANIE
  1. Przygotuj  ostry sos do maczania. Wymieszaj  wszystkie składniki razem i odstaw do lodówki.
  2. Przygotuj ciasto na naleśniki. Wymieszaj jajka z 1 szklanką wody. Możesz wcześniej wrzucić do wody kostki lody, by ją schłodzić. Mąkę i sól wsyp do dużej miski i wymieszaj. Wlej do niej mieszaninę jajek i wody, wymieszaj delikatnie trzepaczką, do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodaj dymkę i wymieszaj.
  3. Wlej olej na patelnię  z nieprzywierającą powłoką, o szerokości ok. 20 cm. Na rozgrzany olej wlej część ciasta i równomiernie rozprowadź dymki. Gdy spód naleśników będzie złoty, odwróć placek. Smaż jeszcze przez chwilę, do momentu gdy dymka zacznie się zwęglać. Odsącz na papierowym ręczniku. Powtórz z pozostałym ciastem. Podawaj na ciepło z sosem do maczania.

DRUKUJ PRZEPIS _ PDF
Save to PDF
loader