Święta z jajem to nie tylko Wielkanoc. Na całym świecie jajo jest cichym bohaterem również wigilijnych stołów. Na dowód zapraszamy do wypróbowania przepisu na brytyjski kokosowo - korzenny eggnog. Warto zapoznać się ze sposobem przygotowania tej oraz innych świątecznych potraw z naszej strony. Już niedługo będziecie mogli zabłysnąć swoją wiedzą, startując w konkursie na facebookowym profilu Kotliny Natury.


NASZ PRZEPIS

SKŁADNIKI

4 jaja
75 g brązowego cukru
200 g dobrej jakości mleka kokosowego
200 g mleka skondensowanego
60 ml białego rumu
szczypta świeżo tartej gałki muszkatołowej
ok. ½ łyżeczki cynamonu
ok. ¼ łyżeczki mielonych goździków
1 laska wanilii

PRZYGOTOWANIE
  1. Jaja w temperaturze pokojowej wkładamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem. Po minucie odcedzamy i wybijamy jaja do miseczki. Palcami ostrożnie wyciągamy żółtka i ubijamy je kilka minut na parze z cukrem i ziarenkami wyskrobanymi z laski wanilii. Masa powinna zwiększyć objętość, pojaśnieć, a kryształki cukru całkowicie się rozpuścić. Białka możemy wykorzystać do innego przepisu.
  2. Do ubitych żółtek dodajemy skondensowane mleko kokosowe i wlewamy rum. Doprawiamy tartą gałką muszkatołową, cynamonem i mielonymi goździkami. Przelewamy do butelki i dobrze schładzamy w lodówce. Na godzinę przed podaniem warto włożyć butelkę do zamrażarki, żeby eggnog był solidnie zmrożony. Podajemy posypane przyprawami korzennymi.

DRUKUJ PRZEPIS _ PDF

Kokosowo – korzenny eggnog

Wskazówki
  • 4 porcje
Save to PDF
loader