Owsianka wytrawna znakomicie sprawdzi się w roli każdego posiłku – śniadania, obiadu czy kolacji. Jest sycąca, a dobór dodatków zależy tylko od Waszych preferencji smakowych 🙂 My proponujemy owsiankę z kozim serem, pomidorkami koktajlowymi, jarmużem i bazylią. Smacznego!
NASZ PRZEPIS
Składniki:
2 jaja Kotlina Natury (ugotowane na twardo, obrane i pokrojone w plasterki)
1 szklanka płatków owsianych
1 ½ szklanki wody
1 szklanka niesłodzonego mleka migdałowego
50 g świeżo startego parmezanu
2 małe gałązki pomidorków koktajkowych
2 szklanki jarmużu posiekanego na duże kawałki
1 łyżka oleju kokosowego
ulubiony kozi ser
świeża bazylia
PRZYGOTOWANIE
Zostawić na noc płatki owsiane zamoczone w wodzie.
Rano przełożyć namoczone płatki na patelnię i dodać mleko migdałowe. Całość dusić na małym ogniu przez ok. 20-30 minut. Dodać parmezan i wymieszać.
Kiedy owsianka się dusi, upiec pomidorki w piekarniku przez ok 20 minut.
Jarmuż podsmażyć na oleju kokoswym z dodatkiem soli aż zmięknie.
Do dwóch misek nałożyć równe porcje owsianki, a na wierzch położyć pokrojone w plasterki jaja, upieczone pomidory, jarmuż, ser kozi i świeżą bazylię.