Kotlina Natury

Przepisy

Wielkanocne menu Davida Gaboriaud

30 minut
4 procje

Jaja z kolorowym majonezem


8 jaj Kotliny Natury

Do majonezu

  • 1 żółtko z jaja Kotliny Natury
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • szklanka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka wędzonego chipotle
  • 1 łyżeczka buraczanego zakwasu
  • 1 łyżeczka chrzanu

Do podania:

  • natka pietruszki
  • szczypiorek
  1. Gotujemy 8 jaj na twardo. Ostudzone obieramy i przekrajamy na pół. Zaczynamy szykować majonez. Parzymy surowe jajko w gorącej wodzie, rozbijamy je i oddzielamy białko od żółtka. Ubijamy trzepaczką żółtko z musztardą, delikatnie dolewając olej. Gdy masa nabierze kremowego koloru – dzielimy majonez na 3 części. Pierwszą mieszamy z wędzonym chipotle, drugą z buraczanym zakwasem, a trzecią z chrzanem. Nakładamy na połówki jaj po łyżce wybranego majonezu i dekorujemy szczypiorem lub pietruszką.

Risotto alla milanese


• 4 żółtka z jaja Kotliny Natury
• 1 szalotka
• 50 gramów masła i dwie łyżki do smażenia
• 500 gramów ryżu carnoli lub arborio
• łyżeczka szafranu (zmielonego i zalanego odrobiną ciepłej wody)
• szklanka białego wina (typu pino grigio, czy sauvignon blanc)
• około litra wody
• 100 gramów parmigiano reggiano/grana padano
• sól
• czarny pieprz świeżo mielony

  1. Rozpuść w dużym garnku masło, pokrój szalotkę w drobną kostkę i wrzuć ją na rozgrzany olej. Smaż przez chwilę na wolnym ogniu i posyp szczyptą soli. Wrzuć do garnka ryż i mieszaj obtaczając go masłem. Pamiętaj, by nie płukać wcześniej ryżu, by nie pozbawić go skrobi potrzebnej do sklejenia risotto. Następnie wlej do garnka szklankę białego wina. Nie dodawaj więcej, gdyż risotto będzie zbyt kwaśne. Gdy ryż wchłonie wino, zacznij dolewać wodę. Dodaj szafran i wymieszaj całość. Gdy ryż wypije wodę – dolewaj kolejne łyżki. Gdy wchłonie całość, dodaj masło, sporo soli i pieprzu. Wymieszaj całość i przełóż na talerze. Sparz jaja w gorącej wodzie i rozdziel żółtko od białka. Na każdej porcji risotta połóż żółtko, posyp startym serem i świeżo zmielonym pieprzem.

Fondant czekoladowy z marakują


  • 3 jaja Kotliny Natury
  • 200 gramów gorzkiej czekolady
  • 100 gramów masła i 2 łyżki do wysmarowania naczyń
  • 60 gramów trzcinowego cukru
  • 25 gramów mąki
  • szczypta soli
  1. Podgrzewamy piekarnik na 180 stopni. Rozpuszczamy czekoladę z masłem w kąpieli wodnej.  Jaja ubijamy z cukrem trzepaczką. Do ubitej masy dodajemy roztopioną czekoladę z masłem. Mąkę mieszamy ze szczyptą soli. Delikatnie mieszamy ją z masą i przelewamy do ceramicznych kokilek do ¾ wysokości naczynia. Wkładamy do piekarnika na około 10 minut. Sprawdzamy czy ciasto jest gotowe, delikatnie potrząsając nim na blaszce. Jeśli będzie odrywało się od brzegów naczynia i trzęsło jak galera – jest gotowe. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i delikatnie przekładamy z wciąż ciepłych kokilek na talerzyki. Wnętrze ciasta powinno być płynne. Rozkrajamy dojrzałą marakuję na pół i z pomocą łyżeczki polewamy wnętrzem owoca fondant.