Przepisy

Sałatka ziemniaczana z łososiem gravlax


Karnawał – to czas idealny na spotkania ze znajomymi przy pysznych przekąskach. Tylko…jakie dania zaserwować gościom? Nie zastanawiaj się dłużej – zobacz naszą propozycję karnawałowego menu.
A w nim: sycąca tortilla de patatas, niecodzienna sałatka ziemniaczana z łososiem gravlax i słodkie ptysie w dwóch wersjach smakowych. Na pierwszą przekąskę proponujemy: pyszną sałatkę z jajkiem i łososiem gravlax. Sprawdź przepis.

NASZ PRZEPIS

Składniki:

  • 5 jaj
  • 400 g małych, polskich ziemniaczków
  • 300 g łososia marynowanego gravlax
  • 1 mały korzeń brukwi
  • 1/2 szklanki suchej czarnej soczewicy
  • drobno pokrojona natka pietruszki
  • drobno posiekany, gruby szczypiorek
  • drobno posiekany koperek
  • 2 – 3 łyżki oliwy extra virgin 

sos:

  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego 
  • 2 łyżki oliwy extra virgin
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • sól, świeżo mielony pieprz do smaku

marynowana cebulka:

  • 4 szalotki lub 2 czerwone cebule
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki octu jabłkowego lub winnego
  • 1 szklanka wody
  • 2 goździki
  • 2 liście laurowe

PRZYGOTOWANIE

  1. Marynowaną cebulkę warto przygotować minimum 7 godzin wcześniej. Szalotki obieramy i kroimy w plasterki o grubości ok. 3 mm. Zanurzamy na 10 sekund we wrzącej wodzie i odcedzamy, przekładamy do słoiczka. Cukier dokładnie mieszamy z wodą i octem do pełnego rozpuszczenia się kryształków i zalewamy cebulę. Dorzucamy liść laurowy oraz goździki, odstawiamy w temp. pokojowej do zamarynowania.
  2. Jaja zanurzamy w ciepłej, osolonej wodzie, gotujemy 8 minut od momentu wrzenia, odcedzamy, hartujemy, obieramy ze skorupek. Kroimy na pół, wyciągamy żółtka i siekamy oddzielnie białka i żółtka, najdrobniej jak potrafimy. 
  3. Ziemniaki dokładnie myjemy, gotujemy do miękkości w mundurkach, w osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy i kroimy na pół. Brukiew obieramy, kroimy w kostkę o boku grubości 1 cm, mieszamy z oliwą, solą i pieprzem. Układamy jedną warstwę na blaszce. Pieczemy do miękkości i lekkiego zarumienienia w temperaturze 190 stopni ok. 25 minut. Soczewicę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 
  4. Do słoiczka wkładamy wszystkie składniki sosu, zamykamy i wstrząsamy energicznie. Doprawiamy do smaku. 
  5. W dużej misie mieszamy z sosem ziemniaki, soczewicę, brukiew, połowę wszystkich aromatycznych ziół, marynowaną cebulkę. Przekładamy do misy, w której będziemy podawać sałatkę. Na wierzchu układamy kawałki gravlaxa, posypujemy siekanym jajkiem oraz dekorujemy pozostałymi ziołami.

Przepisy

Chłodnik z botwiny z konfitowanym żółtkiem

Przepisy

Francuska rolada