Przepisy

Sałatka nicejska


Oryginalna wersja sałatki nicejskiej składa się z wyłącznie z surowych warzyw, a jednym gotowanym składnikiem są jaja. I oczywiście, nie może zabraknąć w niej tuńczyka lub anchois. Sałatka nicejska jest idealną propozycją na ciepłe dni, kiedy chcemy zjeść coś pożywnego, prostego i szybkiego w przygotowaniu.

NASZ PRZEPIS

SKŁADNIKI

  • 2 jaja z kotliny natury
  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • sałata lub rukola 
  • 4 suszone pomidory
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • kilka plastrów świeżego ogórka
  • 3 rzodkiewki
  • 1 cebula dymka
  • kilka różyczek brokuła lub kalafiora
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny

PRZYGOTOWANIE

  1. Jaja ugotować na twardo.
  2. Obrać i przekroić na ćwiartki.
  3. Tuńczyka dokładnie odsączyć.
  4. Na talerzu ułożyć sałatę lub rukolę.
  5. Na nią wyłożyć tuńczyka oraz jaja.
  6. Dookoła naprzemiennie poukładać warzywa: różyczki brokuła i kalafiora, pomidorki suszone oraz koktajlowe, plasterki ogórka i rzodkiewkę.
  7. Tak przygotowaną sałatkę posypać kawałkami dymki, doprawić przyprawami i skropić delikatnie sokiem z cytryny.

Przepisy

Sałatka gado-gado

Przepisy

Fritata z kozim serem i szpinakiem