Oryginalna wersja sałatki nicejskiej składa się z wyłącznie z surowych warzyw, a jednym gotowanym składnikiem są jaja. I oczywiście, nie może zabraknąć w niej tuńczyka lub anchois. Sałatka nicejska jest idealną propozycją na ciepłe dni, kiedy chcemy zjeść coś pożywnego, prostego i szybkiego w przygotowaniu.
NASZ PRZEPIS
SKŁADNIKI
2 jaja z kotliny natury
puszka tuńczyka w sosie własnym
sałata lub rukola
4 suszone pomidory
4 pomidorki koktajlowe
kilka plastrów świeżego ogórka
3 rzodkiewki
1 cebula dymka
kilka różyczek brokuła lub kalafiora
sól, pieprz
sok z cytryny
PRZYGOTOWANIE
Jaja ugotować na twardo.
Obrać i przekroić na ćwiartki.
Tuńczyka dokładnie odsączyć.
Na talerzu ułożyć sałatę lub rukolę.
Na nią wyłożyć tuńczyka oraz jaja.
Dookoła naprzemiennie poukładać warzywa: różyczki brokuła i kalafiora, pomidorki suszone oraz koktajlowe, plasterki ogórka i rzodkiewkę.
Tak przygotowaną sałatkę posypać kawałkami dymki, doprawić przyprawami i skropić delikatnie sokiem z cytryny.