Kotlina Natury

Przepisy

Ryż omletem po japońsku

40 minut
2 porcje


100 g ryżu do sushi

na omlet

  • 3 jaja Kotliny Natury
  • szczypta mąki ziemniaczanej
  • szczypta mąki pszennej
  • łyżka sake
  • łyżka mirim
  • 3-4 łyżki sosu sojowego
  • pół łyżeczki majonezu
  • szczypta soli

do podania

  • katsuobushi
  • nori
  • świeży szczypiorek
  • łyżka majonezu
  • odrobina pieprzu yuzu
  • łyżka prażonego sezamu
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • 3 łyżki sosu teriyaki 
  1. Przesyp ryż do sitka o drobnych oczkach i przepłucz zimną wodą. Przełóż go do garnka i zalej zimną wodą w proporcjach 1:1. Zakryj szczelnie pokrywką i doprowadź do wrzenia. Gotuj ryż, aż wchłonie całą wodę. Energicznie mieszaj go drewnianą łopatką i na koniec przykryj wilgotną, bawełnianą szmatką, by ziarenka przestygły, ale nie wyschły zbyt szybko.
  2. Przygotuj tamagoyaki, czyli japoński omlet. Będziesz  potrzebował do tego specjalnej prostokątnej patelni. Dzięki niej łatwiej zwiniesz omlet w rulon. Rozbij 3 jaja i dodaj do nich szczyptę mąki ziemniaczanej i mąki pszennej, łyżkę stołową sake i mirim, sos sojowy oraz pół łyżeczki majonezu i szczyptę soli. Całość wymieszaj, do uzyskania gładkiej masy. Nalej pierwszą warstwę omleta na patelnię posmarowaną olejem i smaż krótko, a następnie – gdy tylko się zetnie – zwiń w rulon za przy pomocy szpatułki bądź patyczków na jedną stronę patelni. Kolejną porcję masy nalej na patelnię tak, by spłynęła również pod wcześniej podsmażony rulon. Gdy kolejna warstwa zacznie się ścinać, zwiń ją tak jak wcześniejszą. Czynność powtarzaj, aż do wykorzystania całej jajecznej masy. Omlet zwinięty w rulon odłoż na bok do przestygnięcia.
  3. Nałóż ryż do misek. Pokrój omlet w talarki i nałóż go na ryż. Posyp całość prażonym sezamem i udekoruj resztą dodatków. Na koniec polej potrawę olejem sezamowym i sosem teriyaki.