kura100

Przepisy
z Kotliny Natury

ikona

PRZEPISY Z KOTLINY NATURY

Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

POBIERZ PRZEPIS (PDF)

Udon z brokułem miso

Makaron udon z brokułem gałązkowym w miso i jajem o dżemowym żółtku to szybki i wyjątkowo smakowity pomysł na letni obiad. Brokuł gałązkowy, znany też jako brokuł szparagowy, wyróżnia się delikatnym smakiem i cienkimi, chrupiącymi łodygami zakończonymi zwartymi różyczkami. Dzięki lekko szparagowemu aromatowi świetnie komponuje się z umamiczną pastą miso i delikatnym jajem gotowanym przez 6 minut. Całość przygotujesz w zaledwie 20 minut, więc nie musisz rezygnować z letnich przyjemności na rzecz stania w kuchni. To danie jest proste, sezonowe i pełne smaku – idealne na ciepłe dni.
ikonaCZAS PRZYGOTOWANIA
20 minut
ikonaILOŚĆ PORCJI
4

Składniki

Jaja Kotliny Natury4 jaja,3 żółtka
Cebula dymka1 pęczek
Brokuł gałązkowy300 g
Parmezan60 g
Czosnek3 ząbki
Imbir10 g
Pasta miso1 łyżka
Makaron udon700 g
Shichimi Togarashi1 łyżka
Olej roślinny
Do smakusól i pieprz

Przygotowanie

KROK 1.

Krok 1.

Doprowadź do wrzenia średniej wielkości garnek z wodą. Włóż 4 jaja i gotuj przez 6 minut. Po ugotowaniu przełóż je do bardzo zimnej wody, aby zatrzymać proces gotowania.

KROK 2.

Krok 2.

Rozgrzej patelnię na średnio-wysokim ogniu. Pokrój dymkę na kawałki o długości ok. 4 cm, polej odrobiną oleju i wrzuć na patelnię. Smaż przez około 3 minuty z każdej strony. Zdejmij z patelni. Następnie na tę samą patelnię wlej odrobinę oleju i dodaj brokuł gałązkowy. Smaż przez około 4 minuty z każdej strony, aż będzie miękki i lekko zarumieniony.

KROK 3.

Krok 3.

Zetrzyj parmezan, rozgnieć czosnek i drobno posiekaj imbir. Wbij 3 żółtka do dużej miski. Dodaj pastę miso, czosnek, imbir i parmezan, a następnie dopraw dużą ilością czarnego pieprzu.

KROK 4.

Krok 4.
Doprowadź do wrzenia garnek z wodą i dobrze ją posól. Dodaj makaron udon i ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź makaron i póki jest jeszcze gorący, przełóż go do miski z jajecznym sosem. Dodaj brokuł i dymkę, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj.

KROK 5.

Krok 5.
Przełóż makaron do misek. Obierz i przekrój ugotowane jaja na pół, dodaj po jednym do każdej porcji i posyp shichimi togarashi. Podawaj od razu.