Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.
Przepisy
z Kotliny Natury
PRZEPISY Z KOTLINY NATURY
Udon z brokułem miso
20 minut
4
Składniki
Przygotowanie
Krok 1.
Doprowadź do wrzenia średniej wielkości garnek z wodą. Włóż 4 jaja i gotuj przez 6 minut. Po ugotowaniu przełóż je do bardzo zimnej wody, aby zatrzymać proces gotowania.
Krok 2.
Rozgrzej patelnię na średnio-wysokim ogniu. Pokrój dymkę na kawałki o długości ok. 4 cm, polej odrobiną oleju i wrzuć na patelnię. Smaż przez około 3 minuty z każdej strony. Zdejmij z patelni. Następnie na tę samą patelnię wlej odrobinę oleju i dodaj brokuł gałązkowy. Smaż przez około 4 minuty z każdej strony, aż będzie miękki i lekko zarumieniony.
Krok 3.
Zetrzyj parmezan, rozgnieć czosnek i drobno posiekaj imbir. Wbij 3 żółtka do dużej miski. Dodaj pastę miso, czosnek, imbir i parmezan, a następnie dopraw dużą ilością czarnego pieprzu.
Krok 4.
Doprowadź do wrzenia garnek z wodą i dobrze ją posól. Dodaj makaron udon i ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź makaron i póki jest jeszcze gorący, przełóż go do miski z jajecznym sosem. Dodaj brokuł i dymkę, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 5.
Przełóż makaron do misek. Obierz i przekrój ugotowane jaja na pół, dodaj po jednym do każdej porcji i posyp shichimi togarashi. Podawaj od razu.