kura100

Przepisy
z Kotliny Natury

ikona

PRZEPISY Z KOTLINY NATURY

Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

POBIERZ PRZEPIS (PDF)

Pieczone brukselki z kruszonką z kasztanów i rydzami

Sezon na rydze i kasztany trwa krótko, więc warto go wykorzystać w pełni! W tym przepisie brukselki smażą się na złoto, boczek pachnie dymem, rydze przenoszą nas na spacer do lasu, a kruszonka z kasztanów dodaje daniu przyjemnej orzechowej nuty. Na wierzchu każdej z porcji króluje sadzone jajo z idealnie płynnym żółtkiem. To danie pokazuje, że jesień ma nie tylko kolor, ale i smak, któremu trudno się oprzeć. Spróbuj!
ikonaCZAS PRZYGOTOWANIA
50 minut
ikonaILOŚĆ PORCJI
4 porcje
pieczone brukselki z kruszonką z kasztanów, rydzami, boczkiem i sadzonym jajem

Składniki

Brukselka650 g
Wędzony boczek100 g
Natka pietruszki1 pęczek
Rydze300 g
Tymianek3 gałązki
Kasztany120 g
Bułka tarta40 g
Oliwa z oliwek6 łyżek
Jaja Kotliny Natury4 jaja

Do podania

sól
świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie

KROK 1.

Kasztany ponacinaj, namocz przez około 2 godziny i grilluj na patelni, aż będą spieczone. Gdy ostygną obierz je z łupin.

KROK 2.

Brukselki przekrój na połówki, kasztany drobno posiekaj, boczek pokrój w kostkę, oczyść rydze, a pietruszkę posiekaj.

KROK 3.

Na patelni rozgrzej połowę oliwy. Wsyp bułkę tartą, kasztany oraz pietruszkę. Smaż, aż bułka się zezłoci. Dopraw solą i pieprzem

KROK 4.

Brukselki wymieszaj z połową oliwy, dopraw solą oraz pieprzem i usmaż na tej samej patelni. Mają być rumiane i chrupiące.

KROK 5.

Następnie podsmaż rydze z tymiankiem.

KROK 6.

Usmaż boczek, aż stanie się chrupiący. Odsącz na papierowym ręczniku.

KROK 7.

Wymieszaj brukselki z kruszonką kasztanową i chrupiącym boczkiem oraz rydzami.

KROK 8.

Na osobnej patelni usmaż cztery jaja sadzone z płynnym żółtkiem. Ciepłe brukselki nałóż do 4 misek, a na wierzchu połóż sadzone jajo.