Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.
Przepisy
z Kotliny Natury
PRZEPISY Z KOTLINY NATURY
Pieczone brukselki z kruszonką z kasztanów i rydzami
50 minut
4 porcje
Składniki
Do podania
Przygotowanie
Kasztany ponacinaj, namocz przez około 2 godziny i grilluj na patelni, aż będą spieczone. Gdy ostygną obierz je z łupin.
Brukselki przekrój na połówki, kasztany drobno posiekaj, boczek pokrój w kostkę, oczyść rydze, a pietruszkę posiekaj.
Na patelni rozgrzej połowę oliwy. Wsyp bułkę tartą, kasztany oraz pietruszkę. Smaż, aż bułka się zezłoci. Dopraw solą i pieprzem
Brukselki wymieszaj z połową oliwy, dopraw solą oraz pieprzem i usmaż na tej samej patelni. Mają być rumiane i chrupiące.
Następnie podsmaż rydze z tymiankiem.
Usmaż boczek, aż stanie się chrupiący. Odsącz na papierowym ręczniku.
Wymieszaj brukselki z kruszonką kasztanową i chrupiącym boczkiem oraz rydzami.
Na osobnej patelni usmaż cztery jaja sadzone z płynnym żółtkiem. Ciepłe brukselki nałóż do 4 misek, a na wierzchu połóż sadzone jajo.