Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.
Przepisy
z Kotliny Natury
PRZEPISY Z KOTLINY NATURY
Bali bowl
Pełen witamin i minerałów bowl jest fantastycznym pomysłem na dobry początek dnia. Świetnie sprawdzi się w roli śniadania, ale również jako nieskomplikowany w przygotowaniu lunch. Bazą naszego kolorowego bowl’a jest czerwony ryż oraz świeże warzywa: awokado, kiełki, marchewka, fasolka, kukurydza, sałata, jadalne kwiaty. Oczywiście nie mogliśmy zapomnieć o jaju, tym razem jest to słoneczne jajko sadzone. Rozpływające się żółtko i sos sprawiają, że nie da się go przestać jeść. Spróbujcie skomponować własną miskę, możecie wzbogacić ją o tofu lub ulubione warzywa!
50 min
4 osoby
Składniki
Przygotowanie
Krok 1.
Gotuj ryż do momentu, w którym będzie miękki, ale wciąż sprężysty- ok. 35 minut, w ilości wody dwukrotnie większej niż ilość samych ziaren. Woda powinna być posolona.
Krok 2.
Gdy ryż ostygnie, podziel go na cztery miski. Na wierzchu każdej z misek układają wokół- kiełki, marchewkę, listki młodej sałaty, ugotowaną fasolkę, awokado, po 3 plastry ugotowanej i posolonej kukurydzy. Środek zarezerwuj na jajo. Na środku każdej miski połóż usmażone na maśle jajo sadzone.
Krok 3.
W małej miseczce połącz składniki sosu. Następnie powoli zacznij dolewać wodę, cały czas mieszając ze sobą składniki. Gdy konsystencja sosu będzie płynna, przestań dolewać wody. Sos dopraw solą i czerwonym pieprzem według własnego uznania.
Krok 4.
Na koniec, polej bowl odrobioną oliwy oraz sosem. W razie potrzeby dopraw.