Kotlina Natury

Przepisy

Przepis na onigiri – klasyczne i z twistem

40 - 60 minut
2 porcje

Onigiri z marynowanym jajem


  • 500 ml sosu teriyaki
  • 500 gram ryżu do sushi
  • 8 jaj Kotliny Natury
  • 2 łyżki bonito
  • szczypta soli
  • 6 płatów nori (2 poszatkowane, 4 przecięte na pół)
  • 2 łyżki uprażonego sezamu
  1. Ugotuj jaja 6 minut. Wyjmij je z gorącej wody i poczekaj, by przestygły. Obierz wystudzone jaja, przełóż do miski i zalej sosem teriyaki. Marynuj je przez minimum godzinę.
  2. Przygotuj ryż. Przesyp go do sitka o drobnych oczkach i przepłucz zimną wodą. Przełóż go do garnka i zalej zimną wodą w proporcjach 1:1. Zakryj szczelnie pokrywką i doprowadź do wrzenia. Gotuj ryż, aż wchłonie całą wodę. Energicznie mieszaj go drewnianą łopatką i na koniec przykryj wilgotną, bawełnianą szmatką, by ziarenka przestygły, ale nie wyschły zbyt szybko.
  3. Przestudzony ryż wymieszaj z bonito, poszatkowanym nori, sezaonem i szczyptą solą.
  4. Do przygotowania onigiri używaj kwadratowego kawałka papieru do pieczenia. Połóż papier w dłoni, nałóż na środek sporą porcje ryżu i zrób w nim zgłębienie. Do środka włóż jajo i na wierz ponownie nałóż ryż. Z pomocą dwóch dłoni uformuj kulkę, zakrywając ryżem całe jajo. Uformowane onigiri wkładamy w przekrojony na pół płat nori. Gotowe!

Japońsko-włoskie onigiri z jajem


  • 500 ml sosu teriyaki
  • 500 gram ryżu do sushi
  • 8 jaj Kotliny Natury
  • 1 kg ziemniaków
  • Oliwa truflowa
  • Olej do smażenia

Do podania:

  • Czarne trufle
  • Drobno starty ser pecorino
  • Chili w płatkach
  • Szczypiorek
  • Domowy majonez
  1. Przygotuj ryż i marynowane jajo jak w przepisie na onigiri.
  2. Ugotuj ziemniaki, odstaw je do ostudzenia, następnie rozgnieć je widelcem i dodaj odrobinę soli. Następnie na dłoń połóż wycięty w kwadrat papier i na jego środek nałóż porcję ziemniaków. Uformuj dłońmi płaski placek z ziemniaków i nałóż na niego ugotowany ryż. Uformuj kolejną płaską warstwę na wierzchu i na środek połóż marynowane jajo. Z pomocą dwóch dłoni uformuj kulkę, zakrywając ziemniakami całe jajo.
  3. W garnku podgrzej olej do 180 stopni.
  4. Uformowane onigiri obtocz w prażonym sezamie.  Włóż je do gorącego oleju i smaż przez chwilę z obydwu stron, do uzyskania złocistego koloru. Z pomocą chochli wyciągnij onigiri i odłóż na papier, by odsączyć nadmiar oleju.
  5. Podajemy posypane truflami, z domowym majonezem, szczypiorem, chilli i startym pecorino. Smacznego!