Kto z nas nie wspomina smaków dzieciństwa, takich jak lody waniliowe? Na szczęście łatwo możemy odtworzyć ten smak, wykorzystując do tego tylko kilka zdrowych i naturalnych składników.
Przygotowanie prawdziwych domowych lodów waniliowych jest prostsze, niż to się wydaje. Do dzieła!
NASZ PRZEPIS
Wskazówki
Czas przygotowania 25-30 minut
Mrożenie 4-6 godzin
Cała porcja ok 1,5 litra
Składniki:
6 żółtek z jaj Kotlina Natury – mocno schłodzonych
3 białka z jaj Kotlina Natury – mocno schłodzone
3 x 50 g drobnego cukru
ziarenka wanilii z 1 laski
400 ml śmietany kremówki – schłodzonej, do ubicia
PRZYGOTOWANIE
Do jednej miski włożyć wszystkie żółtka, ziarenka wanilii i ubijać długo na średnich obrotach, aż masa zrobi się prawie biała i puszysta.
W drugiej misce osobno ubić na sztywno białka, na sam koniec dodając cukier.
Gdy obie masy będą gotowe, do miski z masą z żółtek dodawać stopniowo po jednej łyżce ubitych białek na przemian z ubitą śmietanką kremówką. Delikatnie mieszać trzepaczką.
Wymieszaną masę mrozić przez ok. 4-6 godzin.
Podawać z owocami, waflami lub ulubionymi łakociami.