NA CO DZIEŃ TRUDNO JEST ZNALEŹĆ CZAS NA WYMYŚLNE POSIŁKI DOSTARCZAJĄCYCH ODPOWIEDNIEJ DAWKI WITAMIN ORAZ BIAŁKA, DZIĘKI KTÓRYM PO GODZINIE NIE RZUCIMY SIĘ NA SŁODYCZE. NASZA EGGSPERTKA – ANNA RADOWICKA PROPONUJE PROSTE MENU NA CAŁY DZIEŃ, ŁĄCZĄCE JAJA Z PYSZNYMI DODATKAMI. ZNAJDZIE TU COŚ DLA SIEBIE ZARÓWNO MAMA SZUKAJĄCA SPRAWDZONYCH RECEPTUR NA DZIECIĘCY POSIŁEK, JAK I OSOBY ZWRACAJĄCE SZCZEGÓLNĄ UWAGĘ NA LINIĘ.
Nasze przepisy robi się w mig, a wyczarowane dania zawierają wszystko, co niezbędne, by poprawnie funkcjonować przez cały dzień. Zobacz, z czym połączyć jajo, by otrzymać pyszny, pełnowartościowy posiłek.
Śniadanie
Jajo sadzone na hummusie z awokado – to idealna propozycja śniadania dla kobiet w ciąży i wegetarian. Zawarta w jajach cholina jest niezbędna do budowy osłonek mielinowych odpowiedzialnych za prawidłowe przesyłanie impulsów nerwowych, co sprzyja poprawnemu rozwojowi płodu. Oprócz tego jajo dostarcza nam witaminy B12, która wspomaga procesy krwiotwórcze i metabolizm kwasu foliowego. Pamiętaj, że nie jest ona dostępna w pokarmie roślinnym!
2 jaja
6 łyżek humusu
1 dojrzałe awokado
garść pomidorków koktajlowych lub 1 pomidor malinowy
Kilka liści rukoli/roszponki/bazylii
2 kromki pieczywa pełnoziarnistego
2 łyżki pestek słonecznika
2 szczypty mielonego pieprzu i papryczki chili
1 łyżeczka oleju sezamowego
Przygotowanie:
Hummus wyłóż na talerze i posyp podprażonymi pestkami słonecznika. Dodaj obrane i pokrojone awokado, rukolę/roszponkę/bazylię oraz pomidorki. Dopraw wszystko solą, pieprzem, skrop oliwą.
Usmaż jaja sadzone, dopraw je solą, skrop olejem sezamowym, po czym zdejmij z patelni.
Podawaj z opieczoną w piekarniku kromką chleba.
Obiad
Jajo na fasoli szparagowej z dzikim ryżem – w naszej diecie obok jaj obowiązkowo powinny pojawić się produkty pełnoziarniste oraz warzywa, które dodatkowo stanowią źródło błonnika pokarmowego, wspomagającego pracę jelit. Pamiętaj o regularnym piciu wody, by ułatwić trawienie i podwyższyć swój metabolizm.
2 jaja
pęczek fasoli szparagowej zielonej i żółtej (różnorodnie)
dziki ryż ½ kubka przed ugotowaniem
4 łyżki masła
sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Umyj fasolę szparagową i ugotuj ją na parze al dente.
Ugotowaną fasolę ułóż na talerzach, polej połową roztopionego i sklarowanego masła (2 łyżki), a następnie dopraw solą oraz pieprzem.
Ugotuj dziki ryż.
Usmaż jaja sadzone, dopraw solą i pieprzem, połóż na fasoli, posyp natką pietruszki oraz startym parmezanem.
Podawaj wszystko razem na talerzu.
Deser
Budyń z owocami – białko dostępne w jajach powinno być spożywane już od piątego miesiąca życia. A co chętnej zjedzą nasi milusińscy, jeśli nie pyszny deser? Proteiny, których dostarczają jaja, warunkują prawidłowy wzrost w okresie dorastania. Ponadto jajo zawiera witaminę A, luteinę i zeaksantynę, czyli antyoksydanty wspomagające działanie narządu wzroku, który odgrywa istotną rolę u dzieci rozpoczynających naukę w szkole.
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki cukru trzcinowego
1 łyżka miodu
3 – 5 żółtek
500 ml mleka mikrofiltrowanego
szklanka malin lub poziomek
5 truskawek
3 łyżki płatków owsianych lub żytnich
liście mięty
Przygotowanie:
Wymieszaj w rondelku mąkę ziemniaczaną, cukier, miód i żółtka. Stopniowo dodawaj mleko, ciągle mieszając. Postaw na ogniu i mieszając co chwilę podgrzewaj, aż składniki się rozpuszczą i powstanie gładka masa. Gotuj do uzyskania gęstego budyniu.
Po zagotowaniu odstaw z ognia i przełóż do miseczek.
Podawaj z owocami oraz płatkami, przyozdobiony miętą i polany łyżeczką miodu.
Kolacja
Pasta jajeczna na pieczywie – lekki posiłek, który syci na długo dzięki białku hamującemu apetyt i przyspieszającemu metabolizm. Świetnie sprawdzi się u osób chcących zrzucić kilka nadprogramowych kilogramów. To produkty o wysokiej gęstości odżywczej, co oznacza, że w niewielkiej ich ilości znajdziemy bardzo dużo składników odżywczych. Jadłospis z jajem jest niskoenergetyczny, a jednocześnie niesamowicie zdrowy.
1 jajo
bułka pełnoziarnista z dynią
2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
1/2 łyżeczki musztardy
1 łyżeczka nasion chia
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
4 ćwiartki suszonych pomidorów
kiełki lucerny, brokuła, buraka
Przygotowanie:
Ugotuj jajo na twardo, rozbij skorupkę i włóż jajo do zimnej wody na kilka minut. Dzięki temu z łatwością je obierzesz. Następnie drobno posiekaj obrane jajo i wymieszaj z jogurtem, musztardą, nasionami chia, szczyptą soli i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Posmaruj pastą przekrojoną bułkę. Ułóż pokrojone suszone pomidory oraz kiełki.