Przepisy

Makaron soba z jajkiem, fasolką szparagową, pieczonym jarmużem i sosem na bazie pasty sezamowej


NASZ PRZEPIS

Składniki:

  • 1 jajko
  • 50 g suchego makaronu soba
  • garść fasolki szparagowej
  • garść ulubionych kiełków
  • 5 małych lub 1 duży liść jarmużu (najlepiej odmiany włoskiej, ale może być też karbowany rabe)
  • 2 – 3 łyżki oliwy
  • garść orzechów laskowych uprażonych
  • 1 łyżka prażonego sezamu
  • mała garść kolendry
  • mała garść natki pietruszki

sos:

  • 1 – 2 łyżki pasty sezamowej tahini
  • 3 – 4 łyżki oliwy
  • 2 – 3 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 – 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżka oleju z prażonego sezamu
  • szczypta płatków chilli (lub świeżo mielonego pieprzu)
  • sok i skórka z limonki do smaku

PRZYGOTOWANIE

Ugotuj jajo na twardo oraz makaron soba zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Fasolkę szparagową wrzuć do wrzątku i gotuj maksymalnie 5 minut.

Jarmuż dokładnie wymieszaj z oliwą, ułóż na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia (liście nie mogą na siebie nachodzić). Piecz przez 3-5 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni do uzyskania chrupkości.

Ugotowany makaron, jajo i upieczony jarmuż przełóż do lunchboxa. Dodaj kiełki i posyp prażonym sezamem i orzechami. Dodaj kolendrę i pietruszkę.

Przygotuj sos mieszając ze sobą dokładnie składniki. Sos podawaj obok.

Przepisy

Pavlova

Przepisy

Quiche z brokułem, migdałami i kurczakiem