Przepisy

Eggs Sardou


To pyszne danie pochodzi z Luizjany i być może popularna tam czarna magia wpłynęła na jego niesamowity smak. Eggs Sardou to klasyczne danie kuchni kreolskiej, serwowane w wielu restauracjach w Nowym Orleanie, w tym w Antoineʼs, gdzie zostało wymyślone. Jego nazwa pochodzi od nazwiska Victoriena Sardou, słynnego francuskiego dramatopisarza – autora libretta do opery „Tosca”, który odwiedził Nowy Orlean, w czasie gdy Eggs Sardou powstało. W trakcie swojej podróży po Stanach, gdy pisał satyrę „Wujek Sam”, odwiedził restauracje Antoine’s, a jej właściciel, Antoine Alciatore, stworzył to danie, by go uhonorować. W jego składzie znajdziemy jajka w koszulkach, karczochy, szpinak w śmietanie i sos holenderski.

NASZ PRZEPIS

2 porcje

Składniki:

  • 2 jaja
  • sól do smaku
  • ocet do gotowania

Szpinak z karczochami w maśle:

  • 4-6 świeżych polskich karczochów lub analogiczna ilość mrożonych
  • 700 g liści świeżego szpinaku
  • 2-3 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Sos holenderski:

  • 2 żółtka
  • 200 g masła, roztopionego
  • 1-2 łyżki octu jabłkowego lub winnego
  • sól do smaku

PRZYGOTOWANIE

  1. Oczyszczamy i obieramy karczochy, zostawiając serca, trzymamy je w wodzie z cytryną do momentu gotowania. Blanszujemy w osolonej wodzie przez 3-5 minut – mają pozostać jędrne i zwarte.
  2. Robimy sos. Roztapiamy 200 g masła, zdejmujemy garnek z ognia. W kąpieli wodnej ubijamy żółtka z octem i szczyptą soli. Po mniej więcej 2 minutach wlewamy cienkim strumieniem masło, cały czas ubijając. Uważamy, aby nie przegrzać zawartości miseczki, bo zamiast gładkiego, gęstego sosu, otrzymamy jajecznicę. Gotowy sos zdejmujemy z gazu, doprawiamy solą do smaku i pozostawiamy nad kąpielą wodną, aby pozostał ciepły do momentu podania.
  3. Nastawiamy w garnku wodę z octem do gotowania jajek w koszulkach. Wbijamy jajka na drobne sitko i pozostawiamy na mniej więcej minutę, aby oddzielić płynne białko. Następnie delikatnie zsuwamy z sitka na lekko bulgoczącą wodę kolejno 2 jajka i gotujemy ok. 3 minut. Garnek przykrywamy talerzykiem, aby ten się ogrzał. Wyciągamy łyżką cedzakową na ciepły talerz – dzięki temu jajka, podobnie jak wcześniej sos, pozostaną ciepłe do momentu podania.
  4. Na patelni roztapiamy masło z czosnkiem. Dodajemy karczochy, a gdy zaczną skwierczeć, dorzucamy szpinak. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość dusimy maksymalnie 2-3 minuty, tylko do złamania struktury szpinaku. Nakładamy na talerz szpinak z karczochami, na to jajko i polewamy sosem holenderskim.

Przepisy

Croque madame z frytkami

Przepisy

Ravioli z płynnym żółtkiem