Puree z dyni, do tego aromatyczna szałwia z palonym masłem i prawdziwy, domowy makaron… Czy może być coś smaczniejszego i przyjemniejszego na długie, jesienne wieczory?
NASZ PRZEPIS
Składniki:
Makaron:
7 jaj Kotlina Natury
700 g dobrej mąki pszennej
Do podania:
ok 1.5 kg dyni, pokrojonej na kawałki
1 ½ szklanki mleka
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka płatków chili
½ łyżeczka soli
100 g dobrej jakości masła solonego
1 garść listków szałwii
100 g świeżo startego parmezanu
oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE
Na blat lub stolnicę przesypać całą mąkę, zrobić w niej wgłębienie i wbić jaja.
Ubić widelcem jaja aż do uzyskania gładkiej masy i stopniowo dodawać do masy mąkę, aż do momentu, kiedy razem się wymiesza do konsystencji kruszonki.
Natępnie ugniatać ciasto w rękach przez 5 minut, aż do uzyskania gładkiej masy.
Gotowe ciasto przykryć ściereczką i wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
Po tym czasie wyciągnąć ciasto z lodówki, podzielić na 8 części i każdą z części rozwałkować na grubość 0,5 centymetra.
Każdy z rozwałakowanych kawałków pokroić na małe plasterki o szerokości 0,5 centymetra, a następnie uformować je w dłoniach, aby nadać im okrągły kształt.
Makaron gotować przez ok. 3-4 minuty i odsączyć.
Sos:
Pokrojoną dynię, razem z czosnkiem i płatkami chili podsmażyć szybko na oliwie z oliwek.
Dodać do tego mleko i dusić przez ok. 20 minut, do momentu aż dynia nie zmięknie, a później całość zblendować do gładkiej masy i odstawić na bok.
Na patelni roztopić masło z szałwią i trzymać na ogniu tak długo, aż masło się nie zezłoci, a listki szałwii nie staną się chrupiące.
Na talerz wyłożyć ugotowany makaron, polać to sosem dyniowym, a całość skropić palonym masłem z szałwią i posypać świeżo startym parmezanem.