Przepisy

Domowa neapolitańska pizza


Jeśli szukacie pretendenta do miana najlepszej wegetariańskiej pizzy to nasza pizza z jajkiem, pecorino i szczypiorkiem zdecydowanie powinna otrzymać ten tytuł. To jeden z najsmaczniejszych przepisów jakie znajdziecie na domową neapolitańską pizzę. Możecie przyrządzić ją razem z przyjaciółmi, albo dziećmi. Czeka Was przy tym pełno zabawy!

Nasza pizza to tzw. bianca gdzie zamiast sosu pomidorowego polewamy ją oliwą i posypujemy dużą ilością sera. Kluczem tego przepisu, poza świeżym jajem, jest ser Pecorino Romano – jego smak naprawdę wpływa na finalny efekt. Warto również skorzystać z klasycznej włoskiej mąki do pizzy typu 00. Sprawi ona, że upieczone ciasto będzie gładkie.

NASZ PRZEPIS

Czas przygotowania: 120 minut  

Czas pieczenia: 10 minut

Porcje: 1 pizza, 8 kawałków

Składniki:

Na ciasto do pizzy:

  • 500 gramów maki typ 00 lub mąki uniwersalnej
  • 8 gramów suchych drożdży instant lub aktywnych (ok. 10 gram)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,25 szklanki wody
  • łyżka oliwy

Na wierzch

  • 4 cebule dymki
  • ¾ kuli mozarelli
  • ½ szklanki startego sera Pecorino Romano
  • 2 jaja Kotliny Natury
  • oliwa
  • sól gruboziarnista

PRZYGOTOWANIE

Przygotuj ciasto na pizzę. Wymieszaj w misce mąkę, sól i suche drożdże. Dodaj wodę, oliwę i mieszaj, aż powstanie gładka, zbita masa. Wyłóż ciasto na posypany mąką blat i zagniataj, popychając je podstawą dłoni, by ponownie uformować kulkę. Ugniataj przez ok. 8 minut, aż ciasto stanie się miękkie, gładkie i elastyczne. Jeśli będzie zbyt lepkie, podczas wyrabiania dodaj niewielką ilość mąki. Jeśli używasz miksera, nałóż nakładkę hak do ciasta i uruchom mikser stojący na średnio-niskiej prędkości, a następnie pozwól mu ugniatać przez 8 minut. Po zakończeniu wyrabiania, podziel ciasto na 3 równe części. W posypanych mąką dłoniach uformuj każdą część w kulę. Każdą z nich umieść na powierzchni posypanej mąką i polej odrobiną oliwy. Przykryj wszystkie kule wilgotnym ręcznikiem i pozwól im urosnąć, aż podwoją swój rozmiar, przez około 45 minut do 1 godziny.

Ciasto można wykorzystać od razu, ale warto przełożyć je do zamkniętych, odpowiednio dużych pojemników, by ciasto mogło rosnąć przez 2-3 dni.

Teraz pora na rozciąganie ciasta. Połóż je na posypanej mąką powierzchni i delikatnie rozciągaj palcami od środka kuli, dodając mąkę jeśli jest zbyt lepkie. Gdy będziesz mieć około 20 cm koło, złap je dłonie i delikatnie obracaj przy pomocy kostek obu rąk. Rozciągnij ciasto do okręgu o średnicy około 30 cm. Odłóż na bok i pozwól mu odpocząć przez kilka minut.

Nagrzej piekarnik do temperatury 260 stopni.

Jeśli używasz ciasta po schłodzeniu: w dniu przyrządzania wyjmij ciasto z pojemnika, połóż je na lekko posypanej mąką powierzchni, przykryj mokrym ręcznikiem i pozwól mu osiągnąć temperaturę pokojową przed rozciąganiem, przez 30 do 45 minut.

Przygotuj dodatki: pokrój szczypiorek na długie wstążki. Na małej patelni rozgrzej pół łyżki oliwy, dodaj pokrojoną w pióra cebulę i smaż, mieszając, przez 1 minutę, aż będzie lekko miękka.  Posmaruj ciasto oliwą i posyp solą. Następnie połóż poszarpany ser mozzarella i starte pecorino. Na wierzch nałóż usmażoną cebulę. Następnie ostrożnie rozbij dwa jajka na wierzchu i posyp odrobiną soli i szczypiorem. Pizzę wkładamy do nagrzanego piekarnika z pomocą dużej drewnianej łopatki do pizzy lub drewnianej deski. Piecz, aż białko się zetnie, a żółtko będzie nadal rzadkie, około 7 minut.

Przepisy

Tortilla des patatas

Przepisy

Zapiekane grzyby z jajem