Croque madame, czyli „chrupiąca pani”, to pomysł na szybkie i pyszne śniadanie. Nazwa dania pojawiła się już około roku 1910 w menu paryskiego bistro przy boulevard des Capucines. Ponieważ jego forma przypominała noszone wówczas przez panie kapelusze, nazwano go croque madame.
NASZ PRZEPIS
SKŁADNIKI
Sałatka:
4 jaja Kotlina Natury
8 kromek ulubionego chleba lub brioche
4 plasterki gotowanej włoskiej szynki
150 g sera żółtego
3 łyżki śmietany 18%
4 łyżki masła
2-3 łyżeczki musztardy Dijon
1 pęczek szczypiorku
sól i pieprz do smaku
Do podania:
2 rzodkwie arbuzowe
1 biała rzodkiew „sopel“
2 garści ulubionych kiełków
4-6 łyżek musztardowo-miodowego vinegretu
PRZYGOTOWANIE
Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i połowę masy wymieszać ze śmietaną, solą i pieprzem.
Kromki od wewnętrznej strony posmarować cienką warstwą musztardy Dijon. Na dolnej kromce rozłożyć równomiernie ser i plaster szynki, dołożyć więcej sera i przykryć drugą kromką.
Na patelni roztopić 3 łyżki masła, ułożyć tosty i smażyć z obu stron na złoto, na średnim ogniu, ok. 2 minuty z każdej strony.
Jeśli danie jest przygotowywane na żeliwnej patelni – zostawić tosty na niej, a jeśli nie – przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na powierzchni rozłożyć równomiernie masę serowo-śmietanową. Zapiec od góry najlepiej w opcji grill w 180 stopniach kilka minut, aby zarumienić.
W międzyczasie na pozostałej łyżce masła usmażyć jaja sadzone. Posypać je szczyptą soli.
Na ciepłe i zarumienione tosty wyłożyć jajko. Posypać posiekanym drobno szczypiorkiem. Podawać z porcją sałatki z sezonowych warzyw.