Kotlina Natury

Przepisy

Croque madame z frytkami


Ostatnio mamy smaka na klasyki rodem z Paryża! Niedawno zamarzyliśmy o francuskich tostach, które przyrządziliśmy na „indyjski sposób”, dziś po głowie chodzi nam croque madame! Jesteśmy zwolennikami całodniowych śniadań dlatego te ociekające smakiem kanapki przygotowaliśmy z frytkami  i zamierzamy spałaszować je w okolicy lunchu. Będą idealnym wzmocnieniem po męczącej sobocie. Skusicie się? 😉

SKŁADNIKI

Na tosty

  • 4 kromki chleba na zakwasie
  • 1 mała cukinia
  • 200 gramów sera Gruyere startego na wiórki
  • 1-2 łyżki musztardy dijon
  • 4 łyżki masła
  • 2 jaja Kotliny Natury

na sos beszamelowy

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • szczypta zmielonej gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • trochę pieprzu

na frytki

  • 4 duże ziemniaki
  • oliwa
  • szczypta soli, pieprzu i ostrej papryki

PRZYGOTOWANIE

  1. Przygotuj sos beszamelowy. Wyciągnij mleko z lodówki, by nabrało temperatury pokojowej. Roztop w rondelku masło i dosyp do niego mąkę. Mieszaj trzepaczką, by zapobiec przypaleniu. Następnie powoli dolewaj mleko, mieszając trzepaczką. Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Gdy masa zgęstnieje – zdejmij ją z ognia.
  2. Ziemniaki pokrój na podłużne kawałki, przesyp je do miski i obtocz w oliwie i przyprawach. Przełóż na wyłożoną pergaminem blaszkę do pieczenia i wstaw do piekarnika podgrzanego do temperatury 200 stopni na 15-20 minut, do zarumienienia się.
  3. Następnie pokrój cukinie wzdłuż na wąskie paski o grubości ok. 2-3 mm. Posmaruj z każdej strony masłem i podsmaż na patelni do grillowania lub dołóż je do piekących się frytek na 6 – 8. Po tym czasie wyciągnij je z piekarnika i odstaw na bok.
  4. Na patelni o nieprzywierającym dnie podgrzej dwie łyżki masła i podpiecz na niej kromki chleba, tak by zarumienić je z obu stron. Następnie połóż je na blacie i posmaruj wewnętrzne strony musztardą dijon. Dwie kromki  posyp startym serem, na wierzch połóż plastry cukinii i znów posyp serem. Połóż pozostałe dwie kromki na wierzch, zamykając kanapkę. Górną część croque madame posmaruj sosem beszamelowych i posyp resztą startego sera.
  5. Kanapki przełóż na wyłożoną pergaminem blaszkę do pieczenia i dostaw do piekarnika na 4-5 minut, tak by ser się stopił i przyrumienił. W tym czasie na patelni roztop resztę masła i usmaż na nim jajka sadzone.
  6. Wyciągnij croque madame z piekarnika i na wierzch nałóż po sadzonym jaju. Podawaj posypane pieprzem i z frytkami na boku.