Chrzanowy krem z jajkiem i chipsami ziemniaczanymi
O ten przepis zapyta Was niejedna osoba! W tym roku stawiamy na klasykę w nieco odmiennym stylu. Szukając inspiracji z tradycji polskiej kuchni postanowiliśmy postawić na naszym wielkanocnym stole aromatyczny krem chrzanowy. Nie mogło w nim zabraknąć jajka podanego na twardo, które ozdobi tę potrawę. Przepis na tę wyjątkową zupę znajdziecie poniżej. Smacznego!
NASZ PRZEPIS
Czas przygotowania: 60 minut
6 porcji
Składniki:
2 małe korzenie pasternaku
1 korzeń pietruszki
1/2 bulwy selera
4 ziemniaki do zupy i 1 do chipsów
2 – 3 cebule
2 ząbki czosnku
6 łyżek gęstej śmietany 30%
8 łyżek oleju rzepakowego
2 łyżki masła
dobry mocny chrzan ze słoiczka do smaku
1 1/2 łyżeczka majeranku
1 1/2 łyżeczki ziaren kopru włoskiego (opcjonalnie)
1 mała gałązka rozmarunu lub 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
sól do smaku
Do podania:
3 jaja
3 łyżki gęstej śmietany 30%
sól i świeżo mielony pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE
Wszystkie warzywa do zupy obieramy i kroimy w plastry lub w kostkę. Cebule kroimy w kosteczkę, czosnek miażdżymy i po zdjęciu łupinki również drobno siekamy.
Do garnka wlewamy połowę oleju i od razu na jeszcze zimny tłuszcz wrzucamy cebulę ze szczyptą soli. Smażymy kilka minut, mieszając, a gdy zacznie brązowieć, dodajemy czosnek, a po chwili pokrojone warzywa, masło i przyprawy. Mieszamy, zalewamy ok. 1 l wody, przykrywamy i gotujemy ok. 25 minut, aż warzywa będą miękkie.
W międzyczasie pozostałego ziemniaka dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i kroimy na mandolinie na plastry o grubości ok. 2 mm. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przy pomocy pędzelka smarujemy warstwą oleju, posypujemy solą, rozmarynem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 240 stopni przez ok. 12 – 15 minut, aż zaczną się rumienić i nabiorą chrupkości.
Jajka gotujemy 6 minut, wkładając do ciepłej wody. Odcedzamy, zalewamy zimną wodą, a gdy ostygną, obieramy ze skorupek i kroimy na połówki.
Wracamy do zupy. Wyjmujemy liście laurowe wraz z zielem angielskim i miksujemy blenderem. Dodajemy śmietanę, chrzan i jeszcze chwilkę blendujemy. Doprawiamy do smaku solą i porcję zupy podajemy z kleksem śmietany, chipsami ziemniaczanymi oraz jajkiem.