Przepisy

Chrzanowy krem z jajkiem i chipsami ziemniaczanymi


O ten przepis zapyta Was niejedna osoba! W tym roku stawiamy na klasykę w nieco odmiennym stylu. Szukając inspiracji z tradycji polskiej kuchni postanowiliśmy postawić na naszym wielkanocnym stole aromatyczny krem chrzanowy. Nie mogło w nim zabraknąć jajka podanego na twardo, które ozdobi tę potrawę. Przepis na tę wyjątkową zupę znajdziecie poniżej. Smacznego!

NASZ PRZEPIS

Czas przygotowania: 60 minut

6 porcji

Składniki:

  • 2 małe korzenie pasternaku
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/2 bulwy selera
  • 4 ziemniaki do zupy i 1 do chipsów
  • 2 – 3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 łyżek gęstej śmietany 30%
  • 8 łyżek oleju rzepakowego
  • 2 łyżki masła
  • dobry mocny chrzan ze słoiczka do smaku
  • 1 1/2 łyżeczka majeranku
  • 1 1/2 łyżeczki ziaren kopru włoskiego (opcjonalnie)
  • 1 mała gałązka rozmarunu lub 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • sól do smaku

Do podania:

  • 3 jaja
  • 3 łyżki gęstej śmietany 30%
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE

  1. Wszystkie warzywa do zupy obieramy i kroimy w plastry lub w kostkę. Cebule kroimy w kosteczkę, czosnek miażdżymy i po zdjęciu łupinki również drobno siekamy.
  2. Do garnka wlewamy połowę oleju i od razu na jeszcze zimny tłuszcz wrzucamy cebulę ze szczyptą soli. Smażymy kilka minut, mieszając, a gdy zacznie brązowieć, dodajemy czosnek, a po chwili pokrojone warzywa, masło i przyprawy. Mieszamy, zalewamy ok. 1 l wody, przykrywamy i gotujemy ok. 25 minut, aż warzywa będą miękkie.
  3. W międzyczasie pozostałego ziemniaka dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i kroimy na mandolinie na plastry o grubości ok. 2 mm. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przy pomocy pędzelka smarujemy warstwą oleju, posypujemy solą, rozmarynem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 240 stopni przez ok. 12 – 15 minut, aż zaczną się rumienić i nabiorą chrupkości. 
  4. Jajka gotujemy 6 minut, wkładając do ciepłej wody. Odcedzamy, zalewamy zimną wodą, a gdy ostygną, obieramy ze skorupek i kroimy na połówki.
  5. Wracamy do zupy. Wyjmujemy liście laurowe wraz z zielem angielskim i miksujemy blenderem. Dodajemy śmietanę, chrzan i jeszcze chwilkę blendujemy. Doprawiamy do smaku solą i porcję zupy podajemy z kleksem śmietany, chipsami ziemniaczanymi oraz jajkiem.

Przepisy

Smażone jajo z makaronem hakka lub makaronem z cukinii

Przepisy

Ciasto Battenberga