Kotlina Natury

Przepisy

Banalny omlet

30 minut
2 porcje


  • 5 jaj Kotliny Natury
  • szczypta soli
  • cukier według uznania
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • miód
  1. Rozbij jaja do dwóch misek, rozdzielając białka od żółtek. Do każdej z nich dosyp odrobinę soli. Ubij żółtka za płynną masę, a białka na sztywną pianę. Możesz użyć do tego elektrycznego miksera. Ubijając białka powoli dodawaj cukier. Odrobinę dosyp również do żółtek.
  2. Na patelni o średnicy ok. 24 cm rozpuść masło na małym ogniu i polej je oliwą, by zapobiec przypaleniu. Rozprowadź tłuszcz równomiernie na patelni, z pomocą pędzla lub szpatuli. Wylej na patelnię masę z żółtek i rozprowadź ją równomiernie po dnie. Smaż na małym ogniu. Jak zetnie się nałóż na wierzch ubite białko. Z pomocą szpatuli uformuj masę, by stykała się z warstwą żółtek. Zakryj patelnię pokrywką i smaż omlet na małym ogniu przez 5 minut. Delikatnie przełóż omlet na talerz. Przekrój go nożem na pół i nałóż jedną część na drugą, białkiem do wewnątrz. Omlet podawaj pokrojony jak kawałek tortu, polany miodem lub ulubioną konfiturą.