Zimowe wyjazdy sprzyjają nie tylko odkrywaniu nowych miejsc, ale również i smaków. Niezależnie od tego, czy czas ferii spędzamy szusując na stokach, górskich spacerach, czy innych plenerowych aktywnościach, po powrocie warto rozgrzać się porcją gorącej zupy.

W tej kategorii mało co może konkurować z włoską Zuppa Pavese. Jest ona nie tylko sycąca, energetyczna i rozgrzewająca, ale też wyjątkowo smaczna. Sekret tej kulinarnej podróży do Włoch tkwi w samym sposobie serwowania.

Klasyczna Zuppa Pavese jest bowiem podawana z chrupiącą grzanką z jajkiem w koszulce, które już na talerzu zalewa się porcją gorącego bulionu.

Zachęcamy do wypróbowania zamieszczonego poniżej przepisu i życzymy smacznego!


NASZ PRZEPIS

SKŁADNIKI

6 grubych kromek chleba na zakwasie (około 40g)

Do smarowania: oliwa z oliwek extra-virgin

2 przekrojone na pół ząbki czosnku,

6 jaj w temperaturze pokojowej

180g drobno startego parmezanu

¼ szklanki grubo posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie) do podania

Bulion:

1 cebula (przekrojona poziomo)

1 marchew (przekrojona wzdłuż)

1 główka czosnku

2,4 kg kości kurczaka

1 noga wieprzowa

PRZYGOTOWANIE
  1. Rozgrzej piekarnik do 250C. Na tacy do pieczenia rozłóż warzywa, a na nich kości kurczaka i nogę wieprzową i piecz przez 1-1,5 godziny, obracając mięso co jakiś czas, aż do uzyskania głębokiego, złotego koloru.
  2. Następnie przenieś całość do dużego rondla i dolej wody (ok. 3 litrów, tak, aby wszystkie składniki były przykryte). Całość doprowadź do wrzenia, a następnie zredukuj ogień i usuń wszystkie szumowiny. Gotuj na wolnym ogniu przez 2-3 godziny.
  3. Ostudź lekko bulion i przelej do czystego rondla, filtrując go przez drobne sito. Dopraw do smaku, wystudź do temperatury pokojowej i wstaw do lodówki na całą noc.
  4. Zbierz zastygnięty tłuszcz z powierzchni zimnego bulionu i doprowadź do wrzenia na wolnym ogniu.
  5. W międzyczasie, rozgrzej piekarnik do 200C. Posmaruj chleb oliwą z oliwek i grilluj do uzyskania złotego koloru, obracając kromki jeden raz (2-4 minuty z każdej strony). Natrzyj kromki przeciętym na pół czosnkiem i włóż je do miseczek.
  6. Ugotuj jajka w koszulkach w bulionie, tak, aby żółtko było płynne (ok. 3 minuty). Wyjmij je ostrożnie łyżką z dziurkami i umieść na kromkach chleba. Następnie usuń z bulionu szumowiny z jajek i ostrożnie przelej do miseczek przez drobne sitko. Dodaj starty parmezan, natkę pietruszki, dopraw do smaku świeżo zmielonym pieprzem i serwuj.

DRUKUJ PRZEPIS _ PDF

Przepis na włoską zupę z jajem sadzonym. 

Save to PDF
loader