Aby rozgrzać Wasze kubki smakowe, tym razem po dobór składników sięgnęliśmy aż Dalekiego Wschodu. Serwujemy porządną dawkę gotowanych warzyw w towarzystwie orientalnego kimchi, które wzbogaciliśmy naszym ulubionym składnikiem, czyli jajem. Tym razem wystąpiło ono w roli gotowanego przez dokładnie sześć minut. Uwierzcie na słowo, że będzie to kolorowa dawka smaków z prawdziwym charakterem.


NASZ PRZEPIS

SKŁADNIKI

2 l wywaru na wędzonym boczku lub esencjonalnego wywaru warzywnego

1 łyżeczka ziaren kopru włoskiego
3 ząbki czosnku, posiekane w plasterki
1 słoiczek (ok. 375 g) kwaszonej kapusty pekińskiej kim – chi
1/2 małej dyni piżmowej
1/3 brukwi
2 – 3 małe marchewki
2 łyżki oleju rzepakowego
sos sojowy do smaku
olej sezamowy do smaku
sól do smaku

Do podania:
2 – 4 jaja Kotlina Natury w temp. pokojowej
1 kostka tofu jedwabistego
500 g chińskiego pszennego makaronu
4 łyżki prażonego sezamu
½ pęczka szpinaku
½ pęczka rzodkiewek
1/3 korzenia białej rzodkwi
2 cebule dymki
1/3 pęczka kolendry

PRZYGOTOWANIE
  1. Dynię, brukiew i marchew obieramy ze skóry. Dwie pierwsze kroimy w kostkę o boku 1 cm, a marchew w grubsze plasterki. Wszystko mieszamy z olejem, doprawiamy solą do smaku i pieczemy w 200 stopniach ok. 30 minut, mieszając w połowie, aby równomiernie się zarumieniły i były miękkie w środku.

  2. Wywar zagotowujemy z koprem włoskim i czosnkiem. Gotujemy 10 minut na wolnym ogniu. Dodajemy upieczone warzywa i kapustę kim – chi, gotujemy kolejne 20 – 30 minut, aż kapusta stanie się miękka. Doprawiamy do smaku solą, sosem sojowym i olejem sezamowym.

  3. W międzyczasie gotujemy chiński makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Liście szpinaku siekamy w cienkie paseczki (tzw. szyfonadę), a łodyżki w drobne kawałeczki. Rzodkiew obieramy i razem z rzodkiewkami kroimy w cienkie plasterki. Dymkę i kolendrę drobno siekamy.

  4. Doprowadzamy do wrzenia wodę, dobrze ją solimy i wkładamy ostrożnie jaja. Gotujemy 6 minut, a następnie hartujemy w zimnej wodzie. Bardzo ostrożnie obieramy ze skorupek i kroimy na pół.

  5. Do miseczki nakładamy porcję makaronu, pocięte świeże warzywa, jedwabiste tofu, sezam oraz z 1 lub 2 połówkami jaja. Zalewamy porcją gorącej zupy, posypujemy świeżymi ziołami i podajemy.


DRUKUJ PRZEPIS _ PDF

Zupa kim chi z jajkiem 6 – minutowym

 
Wskazówki
  • 4 porcje
Save to PDF
loader