Pisanki od lat są nieodłącznym elementem Świąt Wielkanocnych, wiele osób nie wyobraża sobie świątecznego stołu bez tych małych dzieł sztuki. Odpowiednio przygotowane mogą być świetnym, iście designerskim dodatkiem na każdym wielkanocnym stole. Technik barwienia pisanek jest wiele, a my pokażemy Wam te, które wykorzystują wyłącznie naturalne barwniki.

Na samym początku garść informacji o najpopularniejszych naturalnych barwnikach:

Kolor bordowy – łupiny czerwonej cebuli, starty burak

Kolor pomarańczowy – łupiny żółtej cebuli

Kolor fioletowy/niebieski – czerwona kapusta, suszone owoce czarnego bzu

Kolor różowy – maliny

Kolor żółty – kurkuma

Aby skorupka wchłonęła barwnik, należy zostawić jajko w barwniku na kilka godzin (najlepiej na całą noc).

Technika negatywu

Technika negatywu polega na umieszczeniu ugotowanego jajka w czystej pończosze, obłożeniu jaja wybranym wzorem (np. liście ziół), a następnie zanurzeniu go w barwniku na kilka godzin  (lub całą noc). Miejsca, w których były naklejone wzory nie odbarwią się, dzięki czemu na skorupce można tworzyć bardzo ciekawe, mozaikowe efekty przez zaklejanie wzorami innych miejsc i ponowne wkładanie do kolorowych barwników. 

Technika pasów (gradient)

Technika pasów polega na stopniowym moczeniu jajka w barwniku, co tworzy ciekawe pasy o różnym stopniu nasycenia kolorem – tam gdzie skorupka miała styczność z barwnikiem przez dłuższy czas, kolor będzie bardziej intensywny. Można również bawić się wieloma kolorami zanurzając każdą stronę jajka w innych, kontrastowych barwnikach.

 

Technika malowania olejem kokosowym

Malowanie olejem kokosowym polega na narysowaniu na skorupce (może być naturalna lub uprzednio zabarwiona) wzorów, a następnie umieszczeniu jajek w wybranym barwniku. Miejsca pokryte olejem nie odbarwią się.  

Save to PDF
loader