W marcu, słońce coraz odważniej wychyla się zza chmur, ale często nadal ustępuje miejsca zimowej aurze. Jesteśmy spragnieni wiosennego ciepła i koloru i chociaż do wiosny już niedaleko, nadal musimy mierzyć się z chłodnymi dniami i nocami. Kotlina Natury ma sposób na umilenie oczekiwania na wiosnę!

Zapraszamy w kolejną podróż przez smaki – tym razem zabierzemy Cię w ciepłe i słoneczne rejony Chin i Indii, skąd pochodzi nasze danie. Pokrzepiające, smażone jajo w towarzystwie makaronu pszennego, bo o nim mowa, możesz przyrządzić także w wersji fit – z wykorzystaniem własnoręcznie przygotowanego makaronu z cukinii. 


NASZ PRZEPIS

SKŁADNIKI
2 opakowania chińskiego makaronu pszennego (wersja z makaronem pszennym) lub 1 twarda cukinia
2 szklanki startej kapusty 
1 duża, drobno pokrojona cebula 
2 marchewki (starte lub bardzo drobno posiekane) 
2 papryki pokrojone w cienkie paski 
2 średnie pomidory
2 duże jaja ugotowane na twardo
4 ząbki czosnku
1 łyżka drobno startego imbiru 
2 drobno posiekane papryczki chilli
Sok z połówki limonki 
1 łyżka ciemnego sosu sojowego  
1,5 łyżki pasty sambal oelek 
1 łyżeczka cukru
1/2 szklanki drobno posiekanej kolendry do dekoracji 
sól
pieprz
olej 
PRZYGOTOWANIE
  1. Jeżeli wykonujesz wersję z makaronem pszennym, przyrządź go według instrukcji na opakowaniu.  
  2. Jeżeli wykonujesz wersję fit z cukinią – obierz cukinię obieraczką (np. julienne) lub pokrój w drobne paski 
  3. Za pomocą robota kuchennego, zrób passatę z pomidorów, imbiru, czosnku i chilli, a następnie przelej do miski, dodaj sok z limonki i pastę sambak oelek. Odstaw. 
  4. Przekrój ugotowane na twardo jajka na pół i usmaż na oleju z obu stron (ok. 3 minuty na stronę). Odstaw. 
  5. Podgrzej olej w woku i dodaj pokrojoną w piórka cebulę, dodaj sól, pieprz i smaż do uzyskania złotego koloru.
  6. Dodaj marchew, paprykę, kapustę i gotuj przez około 10 minut, a następnie dodaj przygotowaną wcześniej passatę z pomidorów. Gotuj przez kolejne 10 minut. 
  7. Dodaj sos sojowy, cukier i dokładnie wymieszaj. Gotuj przez 5 minut. 
  8. Dodaj przygotowany wcześniej makaron (pszenny lub z cukinii), wymieszaj dokładnie, aby pokrył się sosem.
  9. Przełóż porcję na talerz, na wierzch połóż smażone jajo i udekoruj kolendrą

DRUKUJ PRZEPIS _ PDF

Smażone jajo z makaronem jajecznym lub makaronem z cukinii

Liczba porcji: 3 – 4
Czas przygotowania: ok. 50 minut
Save to PDF
loader