W Kotlinie Natury wierzymy, że dobro powraca a troska o produkt i dobrostan zwierząt owocuje najlepszym smakiem. Poznajcie Adriana, jednego z twórców naszej marki, który opowiada o swoich kulinarnych podróżach i zmieniających się trendach.

 

 Kotlina Natury promuje chowy alternatywne. Co zainspirowało Was do stworzenia właśnie takiej marki?

Kotlina Natury powstała z inspiracji pięknem Przedgórza Sudeckiego. Szacunek dla natury i troska o nasze nioski, sprawiły, że postanowiliśmy wrócić do tradycji chowów alternatywnych. Regionalność, lokalność, kuchnia oparta o najwyższej jakości składniki, to coś co zachwyciło mnie w trakcie ostatniej podróży do Włoch. Prawdziwa włoska carbonara na bazie świeżego jaja, podawana w małej, rodzinnej restauracji to istna eksplozja smaków. Regionalne produkty coraz bardziej zyskują tam na wadze i są poszukiwane przez odbiorców. Cieszę się, że także w Polsce taka tendencja jest coraz silniejsza.

 

Czym wyróżnia się Kotlina Natury?

Chcemy, by Kotlina Natury inspirowała do odkrywania prawdziwego potencjału jaja. Dlatego mocno koncentrujemy się na różnych sposobach jego przygotowania, wielości potraw, w których staje się ono głównym bohaterem. Dobrym przykładem jest chociażby piklowane czy confitowane jajo, które wykorzystaliśmy w naszych ostatnich przepisach. Nie chcę zdradzać wszystkiego, bo na najbliższe miesiące przygotowaliśmy dla Was sporo inspiracji - zaglądajcie na nasz fanpage i stronę internetową. Na pewno jeszcze nie raz Was zaskoczymy ;)

 

Czy obserwujesz zmiany w podejściu do jedzenia? Jakie światowe trendy pojawiły się już w Polsce?

Zdecydowanie dużo się w tych kwestiach zmienia. Stajemy się coraz bardziej świadomi i  wymagający. Interesujemy się nie tylko wartościami odżywczymi poszczególnych produktów ale też tym jakie wartości stoją za markami, które kupujemy. Nawet mieszkając w dużych miastach, chcemy mieć dostęp do produktów naturalnych, regionalnych, wytwarzanych z troską o ich najwyższą jakość. Dlatego jako Kotlina Natury dbamy o coraz szerszą dystrybucję naszych jaj - tak, aby były dostępne w sieciach handlowych działających na terenie całego kraju. Po prostu wierzymy, że to, co dobre powinno być dostępne dla wszystkich ;)

 

W Polsce jajo jest bardzo tradycyjnym składnikiem potraw. Czy Twoim zdaniem może inspirować?

Jajo to rzeczywiście produkt obecny w polskiej kuchni od lat i może właśnie dlatego trochę niedoceniany. Prawda natomiast jest taka, że jajo dla niektórych kucharzy jest źródłem inspiracji prowadzących do zaskakujących smaków. Szukamy też coraz częściej produktów, które są “free from” a jajo jest wolne od gmo, nie zawiera laktozy i glutenu. Jest swoistą kapsułą zdrowia i do takiego postrzegania jaja jako Kotlina Natury chcemy inspirować. Jajo fascynuje nie tylko w kuchni - interesują się nim artyści, projektanci wnętrz, mody… Wystarczy tylko przypomnieć kolekcję Prady z roku 2010, która miała premierę w Mediolanie i spojrzeć na nasze sesje fotograficzne, których estetyka odzwierciedla to jak bardzo jajo nas fascynuje.

 

Jakiej najbardziej egzotycznej potrawy z wykorzystaniem jaja miałeś okazję próbować?

Chyba najbardziej egzotyczne były dla mnie Chiny i jaja herbaciane, które są w zasadzie wszechobecne. Osobiście jednak jestem pasjonatem dań z woka z jajem, sosem sojowym, mleczkiem kokosowym i krewetkami, które są wizytówką kuchni tajskiej.

Save to PDF
loader