NASZ PRZEPIS

SKŁADNIKI

1 jajko

50 g suchego makaronu soba

garść fasolki szparagowej

garść ulubionych kiełków

5 małych lub 1 duży liść jarmużu (najlepiej odmiany włoskiej, ale może być też

karbowany rabe)

2 – 3 łyżki oliwy

garść orzechów laskowych uprażonych

1 łyżka prażonego sezamu

mała garść kolendry

mała garść natki pietruszki

 

sos:

1 – 2 łyżki pasty sezamowej tahini

3 – 4 łyżki oliwy

2 – 3 łyżeczki sosu sojowego

1 – 2 łyżeczki miodu

1 łyżka oleju z prażonego sezamu

szczypta płatków chilli (lub świeżo mielonego pieprzu)

sok i skórka z limonki do smaku

PRZYGOTOWANIE

Ugotuj jajo na twardo oraz makaron soba zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Fasolkę szparagową wrzuć do wrzątku i gotuj maksymalnie 5 minut.

Jarmuż dokładnie wymieszaj z oliwą, ułóż na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia (liście nie mogą na siebie nachodzić). Piecz przez 3-5 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni do uzyskania chrupkości.

Ugotowany makaron, jajo i upieczony jarmuż przełóż do lunchboxa. Dodaj kiełki i posyp prażonym sezamem i orzechami. Dodaj kolendrę i pietruszkę.

Przygotuj sos mieszając ze sobą dokładnie składniki. Sos podawaj obok.

Save to PDF
loader