Święta z jajem to nie tylko Wielkanoc. Na całym świecie jajo jest cichym bohaterem również wigilijnych stołów. Na dowód zapraszamy do wypróbowania przepisu na jamajskie rumowe ciasto bożonarodzeniowe. Warto zapoznać się ze sposobem przygotowania tej oraz innych świątecznych potraw z naszej strony. Już niedługo będziecie mogli zabłysnąć swoją wiedzą, startując w konkursie na facebookowym profilu Kotliny Natury.


NASZ PRZEPIS

SKŁADNIKI

4 jaja
330 g mąki
225 g masła w temp. pokojowej
300 g ciemnego brązowego cukru
85 g melasy
40 g rodzynek
40 g suszonej żurawiny
80 g suszonych śliwek
230 ml ciemnego rumu
skórka z 1 limonki i 1 pomarańczy
1 ½ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
½ łyżeczki mielonych goździków
2/3 łyżeczki soli
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 laska wanilii lub 2 łyżeczki pasty waniliowej


krem:
300 g śmietanki 36%
100 g białej czekolady
dekoracja:
pestki z ¼ granatu
garść orzechów pekan
3 łyżki syropu klonowego

PRZYGOTOWANIE
  1. Zagotowujemy 180 ml rumu i zalewamy wszystkie suszone owoce (śliwki warto posiekać). Odstawiamy pod przykryciem na noc, aby bakalie się zmacerowały. Następnego dnia miksujemy wszystko dosłownie przez kilka sekund, do otrzymania nieregularnej papki, składającej się z różnej wielkości składników.

  2. Dzień wcześniej warto także przygotować krem. Śmietankę wlewamy do rondelka i doprowadzamy do granicy wrzenia. Kiedy na powierzchni płynu zacznie zbierać się pianka, niezwłocznie ściągamy z palnika i wsypujemy kawałki połamanej białej czekolady. Po 5 minutach mieszamy trzepaczką do rozpuszczenia się czekolady w śmietance. Przelewamy przez gęste sitko do zamykanego pojemniczka i wstawiamy na noc do lodówki.

  3. Przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Masło ubijamy z brązowym cukrem przy pomocy miksera przez ok. 10 minut. Dodajemy po kolei jajka, za każdym razem miksując do całkowitego połączenia. Wyłączamy mikser i wlewamy melasę. Dodajemy przyprawy, ziarenka wyskrobane z laski wanilii, skórki otarte z cytrusów oraz lekko zmiksowane bakalie. Miksujemy na średnich obrotach, do połączenia składników. Wsypujemy przesianą mąkę. Ponownie miksujemy tylko do połączenia składników. Przekładamy masę do okrągłej formy o średnicy ok. 24 cm, wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Pieczemy w 175 stopniach około 60–75 minut. Patyczek wetknięty w ciasto powinien być czysty. Wyciągamy ciasto z piekarnika i odstawiamy na kwadrans. Następnie przy pomocy pędzelka nasączamy je pozostałym rumem. Studzimy.

  4. Schłodzoną śmietankę z czekoladą ubijamy mikserem na puszysty krem. Nakładamy go na wystudzone ciasto, dekorujemy orzechami pekan, pestkami granatu i polewamy syropem klonowym.


DRUKUJ PRZEPIS _ PDF
Jamajskie ciasto

Jamajskie rumowe ciasto

Wskazówki
  • 8-10 porcji
Save to PDF
loader