Coraz wyższa świadomość tego, jak ważna dla zdrowia jest zbilansowana dieta sprawia, że chętniej sięgamy po produkty naturalne i ekologiczne. Na ich jakość wpływ mają warunki, w jakich powstaje żywność. Nie bez powodu jaja pochodzące z chowów alternatywnych kojarzymy z wysoką jakością, zdrowiem i bogatą zawartością w składników odżywczych.

Jaja z chowów alternatywnych – co to oznacza?

Mianem alternatywnych określa się wszystkie rodzaje chowów kur, z wyjątkiem konwencjonalnego - klatkowego (oznaczenie „3” na skorupce jaja). Jest to więc zarówno hodowla ściółkowa (oznaczenie „2”), wolny wybieg (oznaczenie „1”), jak i chów ekologiczny (oznaczenie „0”). W tej kategorii mieści się również hodowla bardzo wymagających kur zielononóżek.

 

Jaja z chowów alternatywnych to jakość oraz zdrowie

Przeprowadzono wiele badań, które udowadniają, że jaja znoszone przez kury z chowów alternatywnych zawierają więcej cennych składników, takich jak luteina czy kwasy tłuszczowe omega 3, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jaja takie mają także więcej witaminy E, A oraz beta karotenu, za to mniej cholesterolu i tłuszczów nasyconych.

Jaja z chowów alternatywnych to troska o dobrostan zwierząt

Poza argumentami czysto zdrowotnymi, za sięganiem po jaja z chowów alternatywnych przemawiają jeszcze względy wynikające z proekologicznego trendu produkowania żywności w zgodzie z naturą. Dlatego również i z etycznego punktu widzenia warto zapłacić nieco więcej za jaja z chowów alternatywnych, wiedząc że pochodzą od naprawdę szczęśliwych kur. A takie właśnie są kury Kotliny Natury. Wierzymy, że troska o naturę, zarówno produkt jak i dobrostan zwierząt owocuje najlepszym smakiem na jaki zasługują nasi świadomi konsumenci.

Save to PDF
loader